Blog

Eindelijk thuis! Plek van overgave en vertrouwen

Afgelopen winter, een periode van rust en bezinning, herlas ik het boek ‘Eindelijk thuis’ van Henri Nouwen. Zijn verhaal raakt me en is een inspiratiebron die ook mijn levenservaring mooi samenvat. De zoon die doodmoe thuiskomt, op zoek naar een veilige plek waar hij zich thuis kan voelen, hij wil zich geborgen weten. Na wekenlang rondtrekken waarin hij zich voortdurend heeft moeten geven, anderen motiveren, waarschuwen en bemoedigen. Hij verlangt naar een plek om tot zichzelf te komen, naar een thuis. En hij weet dat dit ook de plaats is die hem confronteert met het inzicht dat het vaak moeilijker is te ontvangen dan te geven. Dit is de plaats waar het gaat om overgave en vertrouwen. Zo is het ook voor leiders en ook voor mij. De behoefte aan een plek voor reflectie, ontmoeting, leren en inspireren. Om te bewegen tussen ‘thuiskomen’ en ‘weer uit huis gaan’. Terugkeren is thuiskomen nadat je eerst bent weggegaan.

Nouwen beschrijft de stemmen vol beloften die zeggen: verlaat je huis en laat zien wat je waard bent. Ze zijn er altijd en altijd dringen ze door tot die plaats waar we vragen stellen over onze eigen goedheid en waar we twijfelen over onze eigen waarde. Zij wekken de suggestie dat je pas zal worden bemind als je dat door veel inspanningen en door hard te werken heb verdiend. Door die stemmen hoor je niet de stem van thuis….

Ik heb de afgelopen jaren veel geleerd over mijn eigen leiderschap. Waar ik te hard ga werken en me oververantwoordelijk voel voor het bereiken van het resultaat. Ik heb ontdekt hoe ik behoefte heb aan een bedding om mezelf weer in essentie te ontmoeten, wie ik ben en wat ik wezenlijk te doen heb. En vanuit welke bron ik in beweging kom.

Ik bied een goede plek en bedding voor leiders die het lef hebben hun eigen leiding te nemen, hun persoonlijk leiderschap te ontwikkelen en zich van daaruit opnieuw te verbinden met anderen. Passend bij het werken aan de essentie kies ik voor de vorm die daarbij past. Vorm is voor mij ook plek. De natuur als inspiratiebron of een goed gesprek aan de keukentafel.

Hoe organiseer jij in alle hectiek een thuiskomen voor jezelf?

Delen

Reacties (0)

    Er zijn nog geen reacties.

Reageren


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.