Blog

De menselijke maat voor leiders; blijvend groeien

Het is 21 maart, de eerste lentedag en met een 3-tal collega’s ben ik op weg naar Winssen om een bezoek te brengen aan Kunstenaarsduo Huub en Adelheid Kortekaas. Om daar de ‘wereldakker’ te ondertekenen, een van hun kunstwerken.
In hun huis ‘De Tempelhof’ zijn het huis, tuin, werk en leven van kunstenaarsduo Kortekaas tot een monumentaal, harmonisch kunstwerk verweven. De Tempelhof is geïnspireerd op en gebouwd naar de universele maat van de mens. En dat is voelbaar en maakt ons stil. We zijn onder de indruk, ontroerd en geraakt door de energie, de beelden, de harmonie. Ik wandel door de tuin en door de poorten van het kunstwerk ‘Anima Mundi’. Aan weerszijden staan 7 monumentale zetels waarop mensachtige figuren zetelen. Samen vormen ze een soort vergadering van rechters over de geest van de tijd; “hoe nu verder met de wereld en de mensheid”. Eén van de figuren buigt het hoofd en vraagt daarmee om antwoorden op de 3 grote levensvragen: 
Wie ben ik? Wat is de zin van mijn leven? en hoe geef ik mijn leven vorm? 

Het woonhuis en de tuin zijn geheel in stijl als metafoor gebouwd met stoelen in de vorm van de plant, met deurknoppen in bloem, engel of hartstijl, tafels ingelegd met koperen kiemplantjes. Alles – zelfs de tatoeage van Adelheid die ze ons trots toont - is een eerbetoon aan hun kunst en gedachtegoed. 

Het kunstenaarsduo Huub en Adelheid Kortekaas inspireren mij al jaren met hun manifest en quantum-art project. De ‘gouden plant: spirituele maat van de mens’ hangt als schets al jaren in mijn werkkamer. Dit is één van de 333 originele zwart-wit schetsen met het beeld van een mens met wijd gespreide armen. Hier doorheen is een gouden plant zichtbaar in gelijke maat aan de mens. De Gouden Plant is het teken van de potentiële energie die oprijst uit ons lichaam. Zij is het beeld van de verborgen innerlijke kracht van ieder mens van het intrinsieke verlangen om te groeien van donker naar licht, als een universeel symbool voor een ontwakend spiritueel mens- en wereldbeeld.
In haar eenvoud wordt het kiemplantje (gebaseerd op de gouden plant) het ultieme symbool van de mens als unieke zaailing van moeder aarde, het symbool van het intrinsieke verlangen om te worden tot wie we in diepste wezen zijn. Dit beeld inspireert mij omdat het zo aansluit bij één van mijn leidende principes: het laten groeien en in het licht zetten van het talent van ieder mens.

Tijdens onze eerste ontmoeting vertellen ze: “We staan aan het begin van een doorbraak. Die geeft nieuwe energie. Er ontstaat een nieuwe ‘renaissance’; de herontdekking van je mens zijn. We zijn allemaal sjouwers in dit leven. Vroeger hielp religie, nu zijn we meer teruggeworpen op onszelf. Er ontstaat een veranderd bewustzijn. En dit betekent ook verantwoordelijkheid. Jij bent ook schepper van je eigen leven, je bent medeverantwoordelijk en je bent verantwoordelijk voor je keuzes. Anima mundi; een nieuw mensbeeld waarin de ziel terugkomt en de mensen gaan stralen” 
Het duo ziet het leven als kunstwerk: “We zijn unieke zaailingen van moeder aarde. Laat je uniekheid zien.” Ik onderken dit idee en vermoed zelfs dat dit uniek zijn is, wat ons verbindt. Hun filosofie is dat ieder mens verlangt te worden wie hij ten diepste is. Zij beweren: “We moeten ons als mens weer betekenis geven. Geef eigenheid en kleur aan wie je bent. Ontdek de beauty én de beast in jezelf. Dat werd ons niet geleerd en mochten we niet laten zien. Alleen hoe je je kon aanpassen werd je geleerd. Deze beide kanten van jezelf laten zien, genereert nieuwe energie.”

Lopend door hun huis tonen zij mij hun gang met muren vol kiemplantjes die zijn geadopteerd door vele bekende en onbekende mensen. In hun atelier met zicht op de tuin zet ik mijn handtekening naast het kiemplantje dat ik adopteerde. Een mooi symbolisch moment om te onderschrijven hoe hun zienswijze aansluit bij mijn visie op leiderschap van deze tijd: Ik geloof dat deze tijd vraagt om het herstellen van de menselijke maat, van de heelheid van de mens. De roep om een humanere en meer harmonische samenleving vraagt om leiders die allereerst het lef hebben hun eigen leiding nemen, hun persoonlijk leiderschap te nemen en zich van daaruit opnieuw te verbinden met anderen. Leiderschap betekent weet hebben waar je vandaan komt, van je eigen bronnen, je eigen bedding en voeding. En het jezelf neerzetten en tonen met je volle potentieel.

Huub Kortekaas is een van mijn inspiratoren en tijdens de opening van mijn bedrijf overhandigde hij mij persoonlijk een zaailing; een gouden kiemplantje. Jaarlijks organiseer ik de Kortekaaslezing met een inspirerende spreker over leiderschap van deze tijd.

In every human being a golden spark is hidden - Nelson Mandela

Delen

Reacties (0)

    Er zijn nog geen reacties.

Reageren


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.